více článkůWELLNESS ZPRAVODAJ - 2

 

Dnes bychom se k Vám chtěli obrátit s otázkou správné úlohy proteinu ve výživě. Většina lidí, když se řekne zhubnout, tak první co je napadne, je omezit kalorie. Tato myšlenka je samozřejmě správná, ale záleží na tom v jaké oblasti stravy tyto kalorie budeme skutečně ubírat. Při klasických dietách tím, že začneme jíst méně, oslabíme organismus o správný přísun proteinů. Ty jsou ale právě k hubnutí nezbytné, což si málokdo uvědomuje. Ke spalování kalorií dochází totiž ve svalech a ty ke své činnosti potřebují právě protein. Pokud ho máme ve stravě málo, jednoduše nedosáhneme ideální postavy. Začneme hubnout nejen na tucích, ale i na svalové hmotě a jakmile přidáme do těla kalorie navíc, tělo je okamžitě ukládá do tukových rezerv, aby mělo pro činnost svalů dostatek energie.

 

Jinými slovy, chceme-li hubnout na tucích, ne na svalech a kila nepřibrat zpět, potřebujeme dodávat tělu protein. Máme dvě možnosti: protein živočišný nebo rostlinný. Vhodná je především kombinace obou, ale i u vegetariánů není problém nahradit veškerý protein rostlinným. Rostlinný protein má výhodu oproti živočišnému v tom, že neobsahuje tuky a cholesterol.

 

Jak poznáme kvalitní protein? Protein se hodnotí podle dvou kritérií:

 

a) podle jeho schopnosti vstřebatelnosti (max. hodnota koeficientu je 2,5)

b) podle toho zda se skutečně dostane do svalů (vstřebatelnost aminokyselin - max hodnota 100)

 

Potřeba proteinu je pro každého člověka individuální, vypočítává se podle několika kritérií, jako je váha, výška věk a typ postavy. Součástí našich programů správné výživy a hubnutí je také možnost získat osobní analýzu stavby těla (BMI, klidová míra metabolismu RMR a protein faktor). Tyto nejnovější informace dále využíváme pro individuální přizpůsobení programu pro efektivní hubnutí. Chcete-li si nechat nezávazně sestavit takový program, stačí vyplnit dotazník na našich stránkách stránkách www.nutricniclub.cz

Navštivte naši stránku na Facebooku!
Navštivte náš videokanál na Youtube!

Funatic